Denna buss rullar på gatorna i franska staden Metz. Foto: Mats Gunnarsson (MP)

Nytt bussystem kan bli verklighet i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt bussystem kan komma till Örebro. Bussarna är längre med fler sittplatser och rullar i egna filer för att komma fram smidigt och i tid.

Örebro kan komma att få nya bussar. Inte vilka bussar som helst, utan 24 meter långa bussar med egna körfält. Bussarna i sig är inte så speciella, bortsett från utformningen, berättar Mats Gunnarsson (MP), Regionråd och ordförande för nämnden för samhällsbyggnad.

– Det är inte fordonet som är annorlunda, utan systemet runt omkring. Den här typen av bussar har egna körfiler på sträckorna och man tar då bort biltrafiken på de sträckorna, säger Mats Gunnarsson.

”Måste hitta nya system”

Bussarna kan, i och med sin storlek, rymma många fler resenärer än de bussar som rullar i stan idag.

– Örebro är en växande stad och vi måste hitta nya modeller och system för att följa med i utvecklingen. Tusentals människor förflyttar sig till skola och jobb varje dag och då är större fordon en väg att gå, istället för fler mindre, säger Mats.

Ses som ett alternativ

Förutom fler sittplatser finns även bättre utrymmen för barnvagnar på bussarna och fler dörrar för snabbare på och avstigning.

– Det är mycket runt omkring som behöver göras för att detta ska bli verklighet, både på gatorna, nya busshållplatser och information som ska gå ut, men kommunen tittar på det som ett alternativ. Skulle det bli aktuellt är det tidigast hösten 2019 som vi kommer se bussarna på våra gator. Det kräver mycket planering, säger Mats.

Oklar kostnad

Det är oklart exakt hur mycket det skulle kosta att införa bussystemet, men det är mycket som behöver finansieras.

– Det är snart tid att söka pengar för det här, men det kommer nog landa på ett antal 100 miljoner kronor för allt, säger han.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.