Länets två distriksveterinärstationer kan slås samman på grund av personalbrist. Foto: Axel Brantemo

Oklar veterinärslösning oroar lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Länets distriktsveterinärstationer kan komma att slås samman. Beskedet oroar flera lantbrukare i södra länsdelen.

– I slutändan är det djuren som får lida, säger Annika Karlsson.

För närvarande finns det två distriktsveterinärsstationer i länet, en i Hallsberg och en i Lindesberg. Men på grund av personalbrist och svårigheter att rekrytera personal har de två stationerna under en tid samarbetet. Längre fram kan veterinärsstationerna komma att slås ihop till en.

– Diskussioner pågår om hur vi ska lösa detta. Just nu samarbetar stationerna som en nödlösning eller en pilot för att se hur det fungerar. Längre fram kan det bli aktuellt att slå ihop stationerna, men om den kommer att finnas i Hallsberg, Lindesberg eller kanske i Örebro är inte bestämt, säger Olle Johansson som är regionchef för Distriktsveterinärerna.

”Viktigt för landsbygden”

Diskussionen om veterinärsstationernas framtid är något som framför allt oroar lantbrukare i den södra länsdelen.

– Det är viktigt att det finns kvar i Hallsberg för landsbygdens skull. Om stationen i Hallsberg skulle flytta till Lindesberg skulle det innebära mer trassel för oss och det skulle ta längre tid för djuren att få vård. Det går inte riktigt att lassa upp en kossa på en vagn och köra iväg med den hur långt som helst. I slutändan är det djuren som får lida, säger Annika Karlsson, lantbrukare i Rönneshytta.

Brist på resurser

 Anledningen till den eventuella sammanslagningen är brist på resurser.

– Vi har bara en liten grupp i Hallsberg som nu bara består av två veterinärer och snart är det bara en kvar där. Det är givetvis svårt att arbeta med så få på ett så stort upptagningsområde. Det går inte att upprätthålla god service med de resurser som finns, säger Olle Johansson.

”Större stationer gynnar arbetsmiljö”

I nuläget är det oklart när beslut om en eventuell förändring gällande distriktsveterinärsstationerna kan komma att fattas.

– Men det vi har märkt är att större veterinärsstationer gynnar arbetsmiljön och ger bättre möjligheter att rekrytera fler veterinärer, säger Olle Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.