Omdiskuterad skolflytt skjuts upp tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

De styrande politikerna i Laxå vill flytta mellanstadieeleverna i ytterområdena till Centralskolan i Laxå men föräldrar i Finnerödja protesterade och lyckades för ett halvår sedan få till en folkomröstning i frågan.

Trots att det blev ett nej i folkomröstningen beslutade kommunfullmäktige om flytt av eleverna. Men nu är den omdiskuterade flytten framskjuten till, vad politikerna hoppas, höstterminen 2014.

Inga anbud

För att centralskolan ska kunna rymma fler elever behöver lokalerna anpassas och byggas om och därför gick också kommunen ut med en anbudsförfrågan. Anbudstiden gick ut för en dryg vecka sedan men inga anbud har inkommit.

Kampen om Finnerödja skola

– Det är ju ett tekniskt svårt projekt. Dels ska man flytta en skola, dels ska man göra en grund till exempel och det är en svår period på året så det kan väl ha bidragit till att det inte har kommit in några anbud, säger Tommy Holmqvist (S) kommunstyrelsens ordförande och fortsätter.

– Nu händer det att vi går vidare och tittar på om vi kan göra på något annat sätt, kan vi kontakta ett företag direkt som sysslar med det här. Det gäller ju att se till att det inte blir dyrare än det vi har tänkt oss.

Är ni besvikna på att inte få börja i Centralskolan nästa termin?

– Nej, jag skulle helst vilja gå kvar mitt sista år här eftersom vi har gått här så länge, jag är inte beredd på att byta så här direkt, säger Polina Markova, som går i sjätte klass i Finnerödjaskolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om Finnerödja skola

Mer i ämnet