–  Jag blir orolig, säger Liberalernas oppositionsråd i Örebro direkt efter beskedet att kommunstyrelsens ordförande lämnar sitt jobb. Foto: Jesper Mattsson/SVT

”Jag är förvånad och faktiskt lite chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om Lena Baastads avhopp kom som en stor överraskning för oppositionspartierna Liberalerna och Moderaterna.

–  Jag blir orolig. Jag är förvånad och faktiskt lite chockad. Vi pratar ändå om kommunstyrelsens ordförande som ju är en tungviktare i politiken och som vi har byggt upp kommunen runt, säger Liberalernas oppositionsråd Karolina Wallström.

–  Det var plötsligt, det var oväntat, men jag har en stor respekt för Lena Baastads beslut, säger oppositionsrådet Anders Åhrlin (M).

Lena Baastad lämnar politiken

Både Moderaterna och Liberalerna uppger att det har funnits en stor vilja hos Leena Baastad att hitta breda politiska lösningar tillsammans med andra partier.

–  Vi har haft våra tuffa debatter, men vi har också kunna komma överens om bra lösningar för Örebro, säger Anders Åhrlin (M).

–  Samarbetet har fungerat jättebra och det är en mycket stark kvinna, så det är klart jag är orolig, säger Karolina Wallström (L).

Bägge partierna kommer nu att följa Socialdemokraternas process att ta fram en ny KS-ordförande med spänt intresse.

–  Jag måste vara helt ärlig. Jag ser ingen efterädare till Lena Baastad idag, säger Karolina Wallström (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lena Baastad lämnar politiken

Mer i ämnet