Foto: SVT

Sommarjobb: Göra lovet bra – för alla

Uppdaterad
Publicerad

I Askersund ska alla barn få samma chans att delta i sommaraktiviteter. Därför åker ett gäng ungdomar runt i hela kommunen och håller i aktiviteter som riktar sig till alla barn, både nyanlända och de som är födda i Sverige.

Ett fint duggregn faller över fotbollsplanen i Olshammar. Ett glatt gäng barn springer runt koner på gräsmatten. Vissa slår iväg en boll, andra fösöker fånga den. Det är brännboll som står på schemat.

– Intresset har varit jättestort inför sommaren och våra ledare var väldigt nöjda efter första dagen. Det här är något helt nytt i Askersunds kommun, säger Kersti Beck Larsson, integrationsstrateg på Askersunds kommun.

Under fem veckor åker ledare runt till mindre orter i hela kommunen. Det är en strategi för att ge alla samma möjligheter att delta, oavsett om de är nyanlända eller födda i Sverige.

– Det är dumt att flytta på många barn istället för några enstaka ledare, säger Kersti Beck Larsson.

– Det har varit regnigt men jätteroligt att träffa nya kompisar, konstaterar Melvin Erichsen.

– Det var roligt att spela fotboll, säger Abbas Hassan.

Har du fått några nya kompisar?

– Ja, vi alla är kompisar.

Askersunds kommun passar på att slå två flygor i en smäll. Samtidigt som barnen får något skoj att göra så sommarjobbar tio ungdomar som ledare.

– Det är jättekul och det känns inte ens som ett jobb. Vi får umgås med barnen, leka och hålla i aktiviteter, säger Emma Skålberg, en av ledarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.