Foto: SVT

Karros djursamling i fara

Uppdaterad
Publicerad

Biologiska museet i Örebro är i skriande behov av underhåll. På Karolinska skolan i Örebro, där museet finns, säger gymnasiechefen nu att det inte är rimligt att skolan ensam ska stå för kostnaderna.

– Lokalen står för det mesta tom eftersom allmänheten inte når hit under skoldagarna, förklarar Thomas Gustafsson. Nuförtiden används samlingarna sällan i undervisningen.

140.000 kronor om året betalar Karolinska skolan i hyra för museet som alltså också är öppet för allmänheten. Men få hittar hit och älgen som för hundra år sedan var en raritet och de andra tusentals uppstoppade djuren lockar varken Naturhistoriska i Stockholm eller Länsmuseet i Örebro.

– Nej det går inte, det skulle medföra allt för stora kostnader, säger chefen för Örebro läns Museum Mikael Eivergård. Själva värdet ligger dessutom i att visa djuren i just den lokalen. Man kan säga att det är ett museum över hur man såg naturen och hur man arbetade pedagogiskt på 1860-talet.

En kommunal angelägenhet?

För Karolinska skolan riskerar nu kostnaderna att skena iväg för förutom hyran så är samlingen i stort behov av underhåll något som ingen på skolan klarar.

– Verksamheten här har alltid skötts på frivillig basis av biologilärare men det är ju inget som ingår i deras läraruppdrag, fortsätter Thomas Gustafsson.

– Vi vill dessutom att pengarna ska gå till eleverna. Om museet ska vara kvar så får det i så fall bli en kommunal angelägenhet, avslutar gymnasiechefen.

Nu blir biologiska museets framtid en fråga för politikerna som får ärendet på sitt bord nästa vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.