En omorganisation har bland annat legat bakom enhetschefernas försämrade arbetsmiljö. Foto: Janerik Henriksson/TT

Örebro riskerar vite för dålig arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförhållandena för chefer inom hemvården i Örebro kommun ska undersökas och riskbedömas, det slår Arbetsmiljöverket fast. Om det inte görs riskerar kommunen att få betala vite på 50.000 kronor.

Arbetsmiljön för 29 enhetschefer på förvaltningen för vård och omsorg är ansträngd. Det menar huvudskyddsombudet som anmält situationen till Arbetsmiljöverket. Enligt anmälan har 10 chefer lämnat sina poster för att arbeta med annat.

En omorganisation i verksamheten ska ha lett till att cheferna bland annat fått kortare deadlines och rörig schemahantering. Det ska i sin tur ha lett till att många drabbats av sömnbesvär, arbetsrelaterad stress och känslan av dåligt stöd från närmaste chef.

Nu kräver Arbetsmiljöverket i sin tur att situationen för cheferna gås igenom och att man gör riskbedömningar för vad arbetet innebär. Detta ska i sin tur resultera i en skriftlig handlingsplan.

Arbetsmiljöverket konstaterar att arbetsgivaren har påbörjat ett arbete för att förbättra miljön för cheferna men för att det inte ska dra ut på tiden så hotar man nu med vite på 50.000 kronor.

Örebro kommun har nu fram till den 15 maj på sig att genomföra förändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.