Montage SVT. Foto: Örebro universitet / TT

Örebro universitet ska utveckla lastbilar för kvinnor

Publicerad

Forskare på Örebro universitet har fått 2,5 miljoner kronor för att utveckla lastbilar som är anpassade för kvinnor.

– Transportbranschen har traditionellt utformats av män för män. I dag finns det ett ökat intresse från kvinnor att söka sig till branschen men lastbilen är ibland ett hinder, säger Dag Balkmar, forskare i genusvetenskap vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.

Målet: att få Volvo mer normkritiskt

Forskningsprojektet kommer utföras av forskare vid Örebro universitet tillsammans med Volvo. Forskarna kommer inte direktstudera Volvos produkter, utan målet är att företaget ska kunna tillverka lastbilar som inte bara är anpassade för män.

– Det är ett projekt som ska få Volvo att tänka mer normkritiskt. En del av det arbetet kan vara att kolla på vem den typiska lastbilschauffören är. Hur kan Volvo bejaka kvinnor som kundgrupp utan att stereotypisera kvinnor? säger Dag Balkmar.

Krigsskadade ska kunna köra

Men även fysiska hinder står i fokus i forskningsprojektet.

– Om man är kort kan det i dag vara svårt att köra en lastbil. Eller om man har ett funktionshinder. Går det att vara lastbilschaufför om man saknar en kroppsdel? I en förstudie har vi tittat på behovet av lastbilar i Syrien efter kriget till exempel, säger Dag Balkmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.