Arkivbild. Foto: Johannes Weckström / SVT

Länsbo häktad för folkrättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern häktades i dag vid Örebro tingsrätt misstänkt för folkrättsbrott. Enligt kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson, handlar det om ett grovt brott som mannen ska ha begått i närheten av staden Idlib i Syrien 2012.

– Jag vill inte gå in på i detalj vad mannen har gjort, själva grunderna för misstankarna omgärdas av förundersökningssekretess, säger Kristina Lindhoff Carleson.

Mannen som sökte asyl i 2013 är bosatt i Örebro län och greps av polisen i fredags. Rubriceringen ändrades från mord till brott mot folkrätten under häktningsförhandlingen.

Karlskogabo åtalas för folkrättsbrott

Nekar till brott

– Det stämmer att han är misstänkt för folkrättsbrott, säger mannens advokat Susanne Ekberg-Carlsson. Han nekar till brott och motsatte sig häktningen idag.

Nu startar ett omfattande utredningsarbete kring misstankarna mot mannen.

– Ja nu är vi bara i början, säger Susanne Ekberg-Carlsson. Vi kommer bland annat att behöva göra fler förhör.

Inte ensam

Enligt åklagaren finns misstankar att mannen begått brotten tillsammans med andra personer, men i dagsläget är inte någon förutom den nu häktade mannen delgiven misstanke eller gripen.

Misstänker du att mannen har någon koppling till IS?

– Det vill jag inte kommentera i nuläget, säger Kristina Lindhoff Carleson.

Folkrättsbrott

Med folkrättsbrott eller grovt folkrättsbrott menas ett övergrepp som skett i samband med ett krig eller annan form av väpnad konflikt. Det kan till exempel handla om att man angriper civila personer genom till exempel plundring och att man förstör deras egendom. Offren för folkrättsbrott och grova folkrättsbrott kan vara både enskilda individer och grupper av människor.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskogabo åtalas för folkrättsbrott

Mer i ämnet