Planer på bioraffinaderi i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt raffinaderi för att utvinna biometanol och biogas ur skogsråvaror kan komma att byggas i Kumla i anslutning till SAKAB nuvarande anläggning.

Flera företag har tillsammans med Kumla kommun börjat se över möjligheterna för ett bioraffinaderi för skogsråvara med en beräknad produktion av ca 250 megawatt biometanol och biogas samt cirka 50 megawatt värme.

Finansieringen av förstudien görs både genom eget arbete och pengar från inblandade parterna, men också genom ett gemensamt sökt bidrag från Energimyndigheten.

– För att klara EU:s direktiv och Sveriges klimatmål är förgasning av förnyelsebara bränslen en idealisk metod. Genom att kombinera framställning av biogas, metanol och fjärrvärme i en anläggning får man ett koncept där marknadsaktörer från flera olika industrigrenar kan dela på den risk som det innebär att investera i ny teknik, säger Göran Eriksson vd SAKAB.

– En kraftig efterfrågan på biogas finns redan och biometanol som är ett utmärkt substitut för bensin och som omgående kan användas i befintlig fordonspark, lanseras lämpligen genom låginblandning i bensin, säger Björn Gillberg vd VärmlandsMetanol AB.

VärmlandsMetanol AB, E.ON Gasification Development AB, PEAB, Structor AB är med i planeringsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.