En kyrkogård ska vara befriad från Pokémonspelande, tycker Peter Borneblad Norman. Foto: SVT

Pokémonjakt på kyrkogårdar upprör

Uppdaterad
Publicerad

Pokémonspelandet har Sverige i ett fast grepp. Och spelarna dyker upp lite överallt. Nu kritiseras de för att störa lugnet på kyrkogårdar.

Den senaste veckan har Pokémonspelandet spridit ut sig mer och mer, både i Sverige och i Örebro län.

Vi har tidigare rapporterat om att Svenska Kyrkan välkomnar spelarna till kyrkorna i Örebro län. Många samlas till exempel vid Nikolaikyrkan i Örebro för att spela, vilket Svenska kyrkan är positiv till.

Men Svenska kyrkan i Örbero har fått några samtal om att spelarna också är på kyrkogårdarna, och klagomål om att det inte är lämpligt då spelandet stör stämningen.

”De sprang och cyklade mellan gravarna”

En av dem som reagerat på företeelsen är Peter Borneblad Norman, som märkt det då han själv besökt Längbro kyrkogård.

– Jag var och besökte vår familjegrav och upptäckte att flera människor var där för att spela Pokémon. De sprang och cyklade mellan gravarna i jakten på sina figurer, säger han.

Kritiserar valet av plats

 Peter Borneblad Norman tycker inte att spelandet hör hemma på kyrkogårdar.

– Det är respektlöst både mot de som ligger där och för de som är på platsen och sörjer. Det ska vara en plats för vila, inte en spelhåla, säger han.

Avregistrerar vissa kyrkogårdar

Och Svenska kyrkan i Örebro har tagit upp frågan.

– Jag har hört den här kritiken och förstår att det finns de som tycker att det är jobbigt, säger Cecilia Andersson som är kommunikatör på Svenska kyrkan i Örebro.

Hon säger att Örebro pastorat kommer försöka avregistrera platser om liknande kritik uppstår, vilket de redan försökt göra med Längbro kyrkogård.

– Det går att göra på spelbolagets hemsida. Vi kan inte, och vill inte förbjuda Pokémonspelande helt på kyrkogårdarna men om man spelar på kyrkogårdar är det bra om man tänker på hur man beter sig, för på kyrkogårdar kan det finnas människor som sörjer och det måste man respektera, säger hon.

Än så länge inget stort problem

Men Cecilia Andersson tycker inte att problemet verkar vara särskilt utbrett.

– De flesta som spelar är väldigt lugna och försiktiga, men om det skulle bli ett växande problem så kan det hända att vi sätter upp skyltar för att påminna om hur man bör bete sig på en kyrkogård, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.