Polisen misstänker: Kriminella styr ungdomsgäng

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att kriminella styr de ungdomsgäng som vandaliserat och förstört i flera områden i de västra delarna av Örebro i helgen.

– Vi har en uppfattning om att det här är ganska så styrt och planerat. Här får man i många falla barn att begå brott för att vi ska ha att göra så att man kan fortsätta med sin kriminella verksamhet, säger Annika Laestadius, chef för lokalpolisområde Örebro.

Natten mot lördag kulminerade oroligheterna då maskerade ungdomar kastade sten i Oxhagen centrum. Flera rutor krossades, bland annat till en frisersalong, och den nyrenoverade fritidsgården sattes i brand.

Oro i Oxhagen

Polisen har haft extrapersonal i området sen i torsdagskväll då väktare utsattes för stenkastning och polisen menar att det är just myndighetspersoner som ungdomarna ger sig på.

– Det är inte riktat mot boende i området, utan mot räddningstjänsten, väktare, bovärdar och poliser. Det finns individer där som vill arbeta ostört och de arbetar inte med saker som är legala, säger Annika Laestadius.

Än så länge har polisen inga misstänkta för branden i Oxhagens fritidsgård, men har säkrat spår och förhört vittnen.

– Vi har ganska mycket dokumentation från de här händelserna, fotografier, vittnesmål med mera och  jobbar vidare för att få ihop helheten där, säger Laestadius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Oxhagen

Mer i ämnet