Foto: TT

Bristande polisarbete drabbar missbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen försvårar kommunernas förebyggande arbete mot missbruk. I endast en procent av fallen har polisen lämnat uppgift till socialnämnden när någon blivit omhändertagen för berusning.

I Karlskoga är socialtjänsten oroad över att många 90-talister har fastnat i missbruk. För att komma åt problemet handlar det om att tidigt kunna sätta in stödåtgärder.

Men det är lättare sagt än gjort. De senaste åren har polisen i stort sett slutat med att informera kommunerna när någon blivit omhändertagen för berusning.

Vården av missbrukare

Bättre koll tidigare

– Tidigare fick vi rapporter om alla fylleriförseelser från polisen och då kunde vi ha lite mer koll på personerna var de var i missbruket, säger Lars-Göran Jakobsson som är enhetschef socialtjänsten Karlskoga.

Foto: SVT. Lars-Göran Jakobsson

Vad innebär det att ni inte får informationen nu?

– Det blir svårare. Det var en fördel tidigare när vi hade bättre koll på lobbarna för då kunde vi söka upp på ett annat sätt, säger Lars-Göran Jakobsson.

Bristande information

Förra året omhändertog polisen 2429 personer i länet för fylleri. I endast en procent av fallen skickade polisen information till socialnämnden. Inte ens när minderåriga omhändertogs informerades kommunerna. 2015 omhändertog polisen 27 personer i länet som var under 18. I 19 av fallen fick kommunerna ingen information.

Foto: SVT Grafik. 2015 omhändertog polisen 27 personer i länet som var under 18. I 19 av fallen fick kommunerna ingen information.

Vilka problem ser du med att det är så få som skickas vidare till socialnämnden?

– Självklart, att vi missar de som kommunerna borde kunnat fånga upp. Det kan handla om unga som är i ett påbörjat missbruk men även vanemissbrukare där kommunen behöver få kännedom om hur ofta de blir omhändertagna, säger polisintendent Per Lundbäck.

Olika bedömningar

Polisen i Örebro hävdar att det här beror på sekretess. Men bedömningen skiljer sig mycket mellan de olika polisregionerna i landet. I Örebro län skickar polisen bara vidare information till socialnämnden i en procent av fallen, men i grannlänet Västmanland är motsvarande siffra 89 procent.

– Det har enbart med våra egna rutiner att göra polisen ska inte slentrianmässigt skicka protokollen till socialtjänst utan det ska göras en individuell prövning, säger Per Lundbäck.

Foto: SVT

Hårdare tolkning

Att det kan skilja så mycket mellan länen beror på att den juridiska tolkningen gjordes innan polisen slogs ihop till en gemensam myndighet. Nu agerar polisen i Örebro utifrån deras egna tidigare bedömning.

– Tyvärr har våran prövning gått åt andra hållet och att det är vi som skickar alldeles för få, säger Per Lundbäck.

Polisen i Örebro kommer nu att se över sin tolkning och bistå kommunerna med mer information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården av missbrukare

Mer i ämnet