Polisutspelet i Örebro uppmärksammas internationellt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Donald Trump pratat om Sverige i ett tal dras nu en Örebro-polis in i stormen runt den amerikanske presidenten.

Under ett massmöte i Florida talade den amerikanske presidenten om säkerhetspolitik och nämnde då Sverige.

”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll”, sade han utan att förklara vilken händelse han pratade om. Uttalandet skapade stor förvirring eftersom det lät som att presidenten påstod att det skett ett terrordåd i Sverige.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Senare har han förklarat att han refererade till ett inslag på den amerikanska tv-kanalen Fox News.

I en artikel publicerad på måndagen skriver Fox News att Trump inte hade helt fel i sitt tal. I en artikel med rubriken ”Trump kanske var otydlig, men Sverige upplever en invandrad brottsvåg”, radas flera exempel upp på problem relaterade till invandring.

Lyfter fram polismannens inlägg

Tv-kanalen tar också upp ett uppmärksammat inlägg i sociala medier som skrivits av en Örebro-polis i början av februari. I inlägget skriver polischefen att flertalet av de misstänkta till de brott han utreder har annan bakgrund än svensk. Han exemplifierar med flera namn.

Fox News lyfter fram den delen av polismannens inlägg som exempel på att Sverige har problem med invandring.

Terrorkopplingar

Fox News skriver också att det finns misstankar om att Svenskar har kopplingar till terrordåd som har begåtts ute i Europa. Kanalen hänvisar i sin artikel, som tar upp olika aspekter och exempel, till flera källor och nyhetsartiklar.

SVT Nyheter Örebro har allt sedan inlägget publicerades sökt polismannen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet