Politisk kamp efter nej till privat förskola

Uppdaterad
Publicerad

Den samlade politiska oppositionen i Nora ryter nu ifrån efter att kommunledning stoppat etableringen av en ny privat förskola. Sju av åtta oppositionspartier stödjer etableringen.

– Jag tycker det är förfärligt att S och V motsätter sig det här på grund av ideologiska skäl, säger Helena Vilhelmsson (C).

Men så är det inte menar kommunalrådet Camilla Andersson Larsson (V). Det handlar istället om att en ny etablering orsakar stora problem i den befintliga verksamheten.

– Vi har många små enheter i kommunen redan och vi skulle få flera samordningsvinster om vi istället satsar på den större förskolan som planeras i kommunen.

Det är företaget Solberga förskolor som planerat en verksamhet i gamla Ica Punktens lokaler i Nora. De blev förvånande när de fick ett nej från kommunen.

– Det kom som en chock. Det har låtit positivt från förvaltningen under processen, säger Maria-Pia Karlsson.

40 barn står i kö till den nya förskolan. Men de får alltså börja någon annanstans. I morgon kväll anordnas en samling vid Ica Punkten för Norabor. Men chansen att de styrande politikerna kommer ändra sig är liten.

– Det betyder ju att föräldrarna inte har möjlighet att välja. Politikerna bestämmer åt föräldrarna och det tycker jag är synd, säger Maria-Pia Karlsson.

Men Vänsterpartiet håller inte med, och står fast vid sitt beslut.

– Jag förstår att det är bra med små förskolor för man känner en trygghet. Men dom blir väldigt oflexibla och man får använda sig av många vikarier, säger Camilla Andersson Larsson (V).

Miljöpartiet har inte tagit ställning i frågan.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att samtliga oppositionspartier stödjer etableringen. Det stämmer alltså inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.