Foto: Johan Pisoni

Pridetåget rullar in i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit dags för den femte uppsättningen av Örebro Pride. Tusentals väntas marschera genom centrum under lördagskvällen. – Pride behövs jättemycket, säger arrangören Sondra Karlsson-Osmancevic.

Utöver den traditionsenliga paraden bjuder pride-helgen även på ett potpurri av föreläsningar, utställningar och konserter. En av utställningarna i år är Stay Pride, fotad av Johannes Nenne Larsson och Peo Sjöberg. I Stay Pride har ett stort antal Örebroare låtit sig fotograferas nakna med endast en prideflagga, syftet är att stå upp för allas rätt att få älska vem man vill.

”Inte bara hbtq”

– Det är inte bara hbtq-personer som fotats, det är människor av alla bokstäver som jag brukar säga. Det var väldigt viktigt för oss att kunna visa en bredd bland de vi fotade, säger fotografen Peo Sjöberg.

– För oss är prideflaggan den största symbolen för kärlek man kan hitta. För oss inkluderar den alla, den stänger inte ute någon. Och det var det vi ville visa med den här utställningen, här är något av alla för alla, utvecklar Johannes Nenne Larsson.

Utvecklingen går framåt

Trots att utvecklingen går framåt och att samhället blir mer och mer tolerant menar arrangören att hbtq-personers rättigheter och lika värde fortfarande måste manifesteras. 

– Pride behövs jättemycket. För även om samhället utvecklas och förändras så måste vi hålla kvar den här förändringen för att den ska kunna växa. Jag tycker det ska finnas varje år, växa och bli större, säger Örebro Prides ordförande Sondra Karlsson-Osmancevic.

Vilka reaktioner brukar ni få av örebroarna när den här tillställningen drar igång?

– De flesta brukar vinka med flaggorna och vilja gå med i tåget. Det har bara varit positiva reaktioner under alla år, och det kommer det vara även det här året – det är jag säker på, säger hon.

Vad är det bästa med pride?

Glädjen och gemenskapen, att vi alla för en dag glömmer bort vilka vi är och bara umgås och har roligt ihop, säger Karlsson-Osmancevic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.