Monika Andersson, kommikationsansvarig på Zinkgruvan Mining berättar varför de samarbetar med kommunen med Lakeside Pride i videoklippet. Foto: Enana Alrafidain /SVT

Prideveckan i Askersund – samarbetet ska bidra till ökad tolerans

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avslutas Lakeside Pride i Askersund. Under en vecka har aktiviteter kretsat kring frågor som rör sexualitet och mänskliga rättigheter.Kommunen samarbetar för tredje året i rad med ett gruvbolaget Zinkgruvan Mining som vill tvätta bort machobilden och hänga med i tiden.

– Jag tror att många har den bilden, vilket är en förlegad bild av gruvnäringen, säger Monika Andersson, kommunikationsansvarig på Zinkgruvan Mining.

Inne i Askersund har flera aktiviteter genomförts i veckan. Förutom med gruvföretaget har kommunen samarbetat med civilsamhället, kyrkan och föreningarna för att belysa frågor om mänskliga rättigheter.

Mångfald är styrka i Zinkgruvan

En stor prideflagga under tiden vajat framför gruvlavarna i den lilla orten Zinkgruvan som en påminnelse om vad företaget står för.

Zinkgruvan

– Vi ser det som en styrka med mångfald och tycker det är bra med medarbetare med olika bakgrund, säger Monika Andersson, kommunikationsansvarig på Zinkgruvan Mining.

”Pengar är inte det viktiga”

Däremot vill hon inte uppge hur mycket pengar som företaget bidrar med.

– Pengar är inte det viktiga i det här. Men vi lägger in pengar och tid, så vi är väldigt involverade i projektet även tidsmässigt. Vi kommer stå på torget på lördag och vara med, säger Monika Andersson.

”Respekt och tolerans”

Kommunen ser positivt på samarbetet med det privata gruvföretaget, som å sin sida hoppas på mer engagemang från andra.

– Zinkgruvan tillsammans med kommunen  ser en jättestor nytta med att vi faktiskt öppet visar respekt och tolerans, säger Daniel Eriksson, kultur- och evenemangschef i Askersunds kommun.

– Vi siktar in oss på ett fjärde år. Då hoppas vi att det är ännu fler som är med och vill ge en uppmaning till företag, politiker och privatpersoner att bli ännu mer involverade, säger Monika Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zinkgruvan

Mer i ämnet