Foto: Oskar Nilsson/TT

Räddade katt med 15 meter stege

Uppdaterad
Publicerad

Hur räddar man en katt som sitter fast femton meter upp i ett träd? Timmy Wiberg från Örebro vet – med hjälp av åtta stegar och cirka femton spännband byggde han och kompisarna en ställning som han utan att tveka klättrade upp i, för att rädda en misse i nöd.

Det var vid en husvisning utanför Örebro i lördags som Timmy Wiberg och hans mamma först såg den nödställda katten. De åkte hem men kunde inte glömma katten, så Timmy Wiberg och några vänner bestämde sig för att åka tillbaka för att se vad de kunde göra.

Lösningen blev en ställning av åtta stegar, vilket Nerikes Allehanda först rapporterade om.

– Vi surrade ihop totalt fem stycken stegar och använde tre stycken till som stöd på diagonalen. Tillsammans hjälptes vi åt och lyckades resa ställningen, och det var inte lätt. Den var ju femton meter lång ungefär, säger Wiberg till TT.

Katten, som varit borta två dygn, verkade glad över räddningen.

– Den kom fram direkt och kurrade lite och vi kelade en liten stund. Sen när jag väl tog tag i honom blev han givetvis rädd och försökte klättra, men jag fick ett bra grepp och kunde lyfta ner honom.

TT: Vad är det som får dig att klättra femton meter upp på en hemmabyggd stege för att rädda en katt?

– Jag är uppvuxen med husdjur och har haft katt och hund hela livet, så jag vet vad en katt kan betyda för en familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.