Foto: SVT

Ansvarig utgivare fälld av juryn

Uppdaterad
Publicerad

Vid 9-tiden inleddes rättegången mot den man som åtalas för hets mot folkgrupp. Representanter från högerextrema grupper fanns på plats under rättegången vilket ledde till ett stort säkerhetspådrag.

Under fredagens rättegång vid Örebro tingsrätt kom den specialinkallade juryn fram till att den ansvarige utgivaren gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Rättegången rör en hyllningstext till Adolf Hitler som publicerades på den nazistiska sajten Nordfront. Den åtalade mannen var ansvarig utgivare på sajten när texten publicerades. En jury medverkar vid rättegången vilket är ovanligt i svenska domstolar.

Klockan 08.58

Rättegången hålls i sal 1 vid Örebro tingsrätt. SVT:s reporter på plats beskrev läget som lugnt strax innan rättegången började.

– Jag fick ta av mig vinterskorna innan jag passerade metalldetektorn och har sett flera andra få göra likadant. Samtliga väskor genomsöks och vi har fått tömma alla jackfickor.

Klockan 10.00

Under rättegångspausen rapporterar SVT:s reporter att den åtalade försvarar sig med att han inte tror på förintelsen.

– Det är allmänt känt att vi anser att förintelsen är en bluff, sa han under rättegången och förklarar att man inte kan hylla något som aldrig ens inträffat.

Dömd för våldsamt upplopp

Den misstänkte mannen fördes in i rättssalen iförd handbojor. Detta eftersom att han just nu avtjänar ett sex månader långt fängelsestraff får våldsamt upplopp.

Juryn och domarna har hittills inte ställt några frågor, det har emellertid både försvaret och åklagaren gjort.

Justitiekanslern har under rättegången framfört att den åtalade borde ha förtydligat att de inte tror på förintelsen i den publicerade hyllningstexten.

Klockan 11.15

Åklagaren sa i slutpläderingen att den åtalade bör dömas för brottet hets mot folkgrupp. Detta eftersom att den misstänkta inte kan avsäga sig ansvaret för publiceringen med hänvisningen att de har en annan världsbild än allmänheten.

Han säger också att brottet är allvarligt och att minoriteter har rätt att inte utsättas för förföljelse. Han vädjar till rätten att överväga en fängelsedom.

Risk för martyrskap

Försvarsadvokaten å sin sida säger att lagens ramar är vida och att den åtalade inte bör fällas.

Han säger att yttrandefriheten inte bara omfattar positiva uttalanden, utan även uttalanden som är kontroversiella och kränkande.

– Om yttrandefriheten tas ifrån nationalsocialisterna finns en risk att de blir martyrer, säger försvaradvokaten Sargon De Basso.

Kl 11:40 – Juryn fäller mannen

Juryn anser att mannen gjort sig skyldig till brott och nu kommer domarna göra en prövning om mannen ska dömas eller inte, samt vilken påföljd det blir om han slutligen fälls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.