Naturvårdsverket har fått uppdraget att se över reglerna kring byggande i strandnära lägen. Foto: TT

Regler för strandnära byggen ska ses över

Publicerad

I ett led att ge ökade förutsättningar för att utveckla landsbygden har regeringen idag gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över reglerna för byggande i strandnära lägen. Det meddelade bostads- och digitaliseringsministern när han var på besök i Örebro på onsdagen.

Naturvårdsverkets uppdrag handlar om att se över de reglerna för landsbygdsutveckling i strandnära läge, LIS.

– Det kommer att underlätta för ett ökat byggande på landsbygden. Det gör också att andrahandsvärdena blir högre, vilket i sin tur gör att det blir lättare att få lån till att bygga, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP)

Krångligt regelverk

Reglerna som funnits i aktuell form sedan 2010, efter en reformering av strandskyddet, handlar om att ge förutsättningar för utveckling av landsbygden, samtidigt som ett långsiktigt skydd av strändernas natur- och friluftsvärden inte äventyras.

Men nuvarande regelverk har kritiserats av riksdagsmajoriteten för att vara begränsat i sin flexibilitet. Allianspartierna och Sverigedemokraterna har efterlyst lättnader i strandskyddet.

– Det är dags att se över om reformen fick avsedd effekt. Sverige ska ha en levande landsbygd med möjlighet att utvecklas, samtidigt som vi har ett ansvar att skydda och bevara värdefulla naturområden. Därför behöver vi vaälfungerande LIS-regler, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Utökade möjligheter

I uppdraget ingår att se över tillämpning, föreslå eventuella författningsändringar och även andra åtgärder om det behövs. Särskild fokus ska läggas på att utöka möjligheterna att bygga permanentbostäder.

Hur viktigt är det här för de mindre kommunerna?

Peter Eriksson (MP), bostads- och digitaliseringsminister. Foto: Jesper Mattsson/SVT

– Jag uppfattar att det kanske inte handlar om jättemånga bostäder det här, men det handlar om viktiga bostäder för många mindre orter och kommuner.

Kommer det att byggas mer nu, tror du?

– Ja, det är själva syftet med den här förändringen, så det får vi verkligen hoppas. Och att man justerar regelverket kring det här så att det blir lättare att peka ut områden där man vill bygga och utveckla samhällen utan att hamna i konflikt med naturvårdsintressen, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Naturvårdsverket, som även ska föreslå eventuella regeländringar, ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 augusti i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.