Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad får patienterna som kommer till Dysmelicentrum träna på? I klippet förklarar Cathrine Widehammar. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Region Örebro län hoppas få nationell högspecialiserad vård för dysmeli

Publicerad

Varje år föds cirka 60 barn med delar av en arm eller ett ben som ser annorlunda ut. En diagnos som kallas dysmeli. Dysmelicentrum i Örebro får 25-30 nya remisser om året – och allt fler patienter får vård hos dem.

Patienter från hela landet kommer till Dysmelicentrum i Örebro för att få hjälp med bland annat proteser och att träna på vardagssaker, som matlagning och att knyta skorna.

Regionen vill nu bedriva nationell högspecialiserad vård inom området, och bli en så kallad NHV-enhet. Något som man nu ansökt om hos Socialstyrelsen.

– Vi hoppas förstås på ett positivt beslut, säger arbetsterapeuten Cathrine Widehammar, på Dysmelicentrum i Örebro.

Först i världen

Enligt regionen bedriver man redan i dag den vård som krävs för dysmelipatienter. Man har spetskompetens inom bland annat ortopedi, handkirurgi, barnneurologi, genetik, arbetsterapi, fysioterapi och psykosocial kompetens.

– Vi bedriver också väldigt mycket forskning här kring dysmeli och olika behandlingsformer och proteser och det vill vi gärna fortsätta med, säger Cathrine Widehammar.

Hon berättar att Örebro-läkaren Rolf Sörbye redan på 70-talet kom på att även barn borde kunna använda muskelstyrda proteser.

– Så det började man experimentera med då. Vi var faktiskt först i världen med det tillsammans med Kanada, som också var tidigt ute, säger Cathrine Widehammar.

DYSMELI

  • Fram till år 1972 fanns ingen samlad vård och omsorg för barn med dysmeli i Sverige.
  • Efter att Rolf Sörbye, överläkare på neurofysiologiska kliniken i Örebro, visat att barn kan lära sig att använda en myoelektrisk protes utvecklades den ”svenska barnhanden” och ett vårdprogram etablerades som fick nationell och internationell spridning.
  • Dysmelicentrum i Örebro har tagit initiativ till en nationell kartläggning av överbelastningsbesvär hos vuxna med dysmeli eller armamputation, där dysmeliverksamheterna i Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen är inbjudna att medverka. Målet är att få till nationella vårdriktlinjer.
  • I år står Örebro återigen värd för Nordiskt tvärfackligt forum för dysmeli och armamputation.

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.