Foto: SVT/Region Örebro län

Regionråd: ”Ett ännu mer ojämlikt Sverige”

Publicerad

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) välkomnar de nya storregionerna, men hon är samtidigt skeptisk till att reformen genomförs i två etapper istället för en.

21 län ska ersättas med sex storregioner och i dag presenterades tre av dem för regeringen. De nya länen är Norrlands, Svealands och Västra Götalands län som kan bildas redan 2019. De andra länen får vänta till 2023.

– Jag välkomnar förslaget om större regioner för Sveriges del. Nackdelen är att man låter några län gå före och då blir det ett ännu mer ojämlikt Sverige under en period, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), ordförande för Region Örebro län.

Örebro och Värmland splittras

Örebro ingår i Svealand tillsammans med Västmanland, Södermanland, Uppsala, Dalarna och Gävleborg. Värmland, som Örebro i dag har ett nära samarbete med, ska istället bilda region med Västra Götaland.

Läs mer: Politiker saknar Värmland i regionen

– Vi tycker att det är tråkigt att Värmland inte orkat ena sig och står kvar i den sjukvårdsregion som finns i dag. Det hade underlättat när det gäller den statliga samverkan och sjukvården, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Staten bär stort ansvar

Det slutgiltiga förslaget läggs fram nästa år och Marie-Louise Forsberg-Fransson hoppas nu att staten tar sitt ansvar i processen.

– Vi vinner ingenting om bara landsting samordnar sig. Det är helheten som är viktig för Sveriges utveckling framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.