Det var trångt i både luften och på marken när svanräkningen slog rekord på torsdagsmorgonen. Foto: Thomas Wedin /SVT

Bra flygväder bakom svenskt svanrekord

Uppdaterad
Publicerad

Svanräkningen vid sjön Tysslingen slog rekord vid torsdagens räkning. Fågelskådaren Helny Olsson är lyrisk när vi träffar henne på plats.

Vid dagens räkning av svanar vid sjön Tysslingen, väster om Örebro konstaterades ett nytt rekord: 4.962 svanar fanns på platsen, vilket är den högsta siffran sedan räknande startade för 20 år sedan.

– Det är bra flygväder idag, säger fågelskådaren Helny Olsson.

Toppen nådd

Hon är på plats för den sextonde morgonen hittills i år, tillsammans med andra räknveverks- och tubkikeförsedda fågelintresserade. Med stor sannolikhet innebär torsdagens räkning att toppen är nådd för i år.

– Jag pratade med en kille som står i det södra tornet. Han säger att det bara väller in fåglar. Men många har ju lämnat oss sen tidigt i morse, men då var de inräknade. Sen plaskade de igång här nere och drog iväg, säger Helny.

Helny Olsson har spenderat många morgnar vid Tysslingens strand. Foto: Thomas Wedin /SVT

Populär landningsplats

Svanarnas intresse för sjön började i slutet av 1800-talet när en vattenväxt i den norra delen av sjön lockade dem till mellanlandningar. Allt fler svanar dök upp och man började mata svanarna. Numera är platsen den svantätaste i hela Europa vid den här tiden.

Platsen lockar många långväga gäster, inte bara fåglar. Och platsen vid sjön har blivit alltmer populär att besöka under skådespelet som pågår under våren. Helny som inte bor långt bort och har numera gott om tid för den spektakulära upplevelsen.

– Jag har alltid tyckt om det här med fåglar. Men det var inte förrän 1996 som jag köpte en tubkikare. Det har ju alltid hört till våren det här. När svanarna kommer så tar man en sväng. Sedan när föräldrarna försvann och ungarna klarade sig själva, då kunde jag vara borta mera, säger Helny Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.