Bilden kommer från Polisens förundersökning gällande det våldsamma upploppet i Sveaparken i Örebro. Foto: Polisens

Påskupploppet i Sveaparken: Riksåklagaren öppnar upp för omprövning i HD

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom lagstiftningen kring sabotage mot blåljusverksamhet är ny tycker Riksåklagaren att det finns en poäng att Högsta domstolen prövar de domar som överklagats efter våldsamheterna i Sveaparken i Örebro i påskas. Det skriver Riksåklagaren i ett yttrande till Högsta domstolen.

Högsta domstolen, HD, håller just nu på att ta ställning kring om man ska ta upp överklagade hovrättsdomar efter påskupploppet i Sveaparken. Få av de domar som överklagas till högsta instans prövas av HD.

Nu har Riksåklagaren, RÅ, fått yttra sig om en av de domar som överklagats efter upploppet i Sveaparken i påskas, och enligt RÅ finns det delar som är värda att pröva i Högsta domstolen.

Våldsamt upplopp i Örebro

Vid straffskala

Det gäller inte bedömningen om de åtalade har begått de handlingar de åtalats för, där menar att RÅ att det inte finns något att pröva. Däremot skulle det behövas vägledning kring hur den nya lagen sabotage mot blåljusverksamhet ska tolkas.

– Det som är intressant är straffvärdesbedömningen av det grova brottet, i och med att straffskalan är så otroligt vid från minimum två år upp till livstid, säger My Hedström som är byråchef vid RÅ.

– Här har hovrätten i sina domar börjat skapa en praxis och lagt sig på utgångspunkt med fem års fängelse. Det är intressant att få det prövat, så HD kan fastslå det – heller höja eller sänka längden.

Besked om prövningstillstånd

RÅ vill gärna se längre fängelsestraff och skriver i yttrandet ”då de tilltalade intagit centrala roller i händelseförloppet är det min uppfattning att straffvärdet för var och en av dem med råge överstiger fängelse i fem år”.

Nu kommer Högsta domstolen ta ställning till om det blir något prövningstillstånd eller inte, vilket kan dröja ytterligare några veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet