Rekordmånga fall, 68 stycken, av TBE har rapporterats hittills i år. Foto: Scanpix

Risk att TBE-viruset blir mer aggressivt

Publicerad

Forskare vid Örebro universitet har kunnat visa att en större variation i arvsmassan hos TBE-viruset gör det mer aggressivt. Längden på delar i den motsvarighet till DNA som finns i virus – RNA – spelar roll för om viruset muterar. Resultaten har publicerats i tidskriften Scientific reports.

Det fästingburna viruset TBE sprider sig allt mer. Mellan 200-300 personer smittas nu årligen i Sverige och dyker ständigt upp i nya områden. Vid Örebro universitet hoppas man nu att nya forskningsresultat skall leda till behandlingsmöjligheter så småningom.

– Bakterier är ofta enklare att behandla. Virus interagerar med värden och lär sig snabbt att ta sig runt de hinder vi lägger i vägen, säger Magnus Johansson, forskare i medicin vid Örebro universitet, som arbetar med molekylär och cellbiologisk TBE-forskning.

Längden har betydelse

Han har tillsammans med sitt forskarteam tidigare upptäckt att olika varianter av viruset kan finnas i en och samma fästing i naturen. Nu har örebroforskarna undersökt viruset i cellodlingar och i möss och studien visar att längden på en intern RNA-sekvens (RNA är virusets motsvarighet till DNA) i arvsmassan ”Poly A” har stor betydelse. Ett långt Poly A gör att viruset inte är stabilt utan formar nya varianter i samma cell eller i samma däggdjur.

– När det blir många virusvarianter så hjälper de varandra och blir mer aggressiva. Det ser vi då värddjuren i våra studier dör snabbare, säger Naveed Asghar, forskare i medicin vid Örebro universitet.

Överraskande resultat

Detta är något som överraskade forskarna. Tidigare har man trott att det är den kortare varianten av Poly-A som utvecklas snabbare som skulle ge ett mer aggressivt virus.

TBE-viruset tillhör gruppen flavivirus som innehåller flera olika virusarter och är ett globalt hälsoproblem på grund av de sjukdomar som de orsakar.

Nya läkemedel målet

Det övergripande målet med den forskning som bedrivs vid Örebro universitet och som även ingår i ett internationellt projekt är att hitta nya vacciner och antivirala läkemedel som antingen ska förhindra att viruset infekterar- eller kopierar sin arvsmassa i cellen.

Flaviviruset

Flavivirusets olika varianter

• Dengue

• TBE

• Zika

Relaterade sjukdomar

• Blödarfeber

• Hjärnhinneinflammation

• Mikrocefali (missbildning av hjärnan)

TBE är allvarligt och på uppgång. 200-300 personer smittas varje år av viruset i Sverige och det sprider sig till nya områden. Sverige har fler fall än Norge och Finland tillsammans. Eftersom det är ett virus och inte en bakterie kan vi inte behandla det med antibiotika och i nuläget finns inget botemedel.

Källa: Örebro universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.