Svenska landslaget i padbol som reser till VM i Spanien. Foto: SVT

Så fungerar padbol

Uppdaterad
Publicerad

Kul med ett nytt svenskt landslag – men vad är egentligen padbol? Vi reder ut sporten och padbol-Sveriges VD Magnus Åkerblom berättar hur padbolen kom till Örebro.

2008 fick en argentinare i La Plata en ljus idé. Han ville skapa en sport som kombinerade tennis, squash och fotboll. Gustavo Miguens genomförde idéen och blev upphovsman till den sport som nu har spridit sig till 13 olika länder: padbol.

Poängsystemet i padbol är detsamma som i tennis och avgörs efter tre set. Spelarna får använda sig av hela kroppen förutom armar och händer – precis som i fotboll, och varje lag har två spelare på den 60 kvadratmeter stora planen.

padbol

Planen är tio meter lång och sex meter bred och inhägnad av 10-12 mm härdat glas som sträcker sig två och en halv meter från marken.

Padbolen kom till Sverige så sent som för ett år sedan, och i januari 2014 skapades Nordens första padbol-förbund: Örebro Padbol Association. I dag finns 19 aktiva padbol-klubbar i Örebro.

Fakta: Länder som utövar padbol

Argentina, Brasilien, Danmark, Spanien, Finland, England, Italien, Mexiko, Norge, Portugal, Rumänien, Sverige och Uruguay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

padbol

Mer i ämnet