• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Örebro kommun

Så kommer nya Trädgårdsgatan se ut

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade Örebro kommun framtiden för Trädgårdsgatan i Örebro. Mer grönyta och en dubbelriktad cykelbana är några av planerna.

Örebro kommun presenterade under tisdagen framtida planer för Trädgårdsgatan under en presskonferens. Några av de ombyggnationer som planeras är att få in mer grönyta samt ge plats för en dubbelriktad cykelbana.

– Det är slöseri med vår gemensamma markyta att den består av så mycket trist asfalt. Dessa planer ligger helt i linje med hur vi vill utveckla stadens grönytor och skapa mer inbjudande och vackra omgivningar, säger Behcet Barsom (KD), presidieledamot i Programnämnd samhällsbyggnad, i ett pressmeddelande. 

Ökad säkerhet

Kostnaden för den nya Trädgårdsgatan beräknas leda till en driftkostnad på drygt 1,5 miljoner kronor per år. Byggstarten kommer att ske tidigast vintern 2016/2017.

Under utvecklingsarbetet har kommunen haft en omfattande dialog med räddningstjänsten och Region Örebro län för att bibehålla framkomligheten för ambulans och brandkår på sträckan.

– Genom det här förslaget på omformning blir gatan både mer attraktiv och säkrare, tryggheten kommer att öka markant för cyklisterna. Omvandlingen kommer även bidra till att citykärnan utvidgas då även Trädgårdsgatan kommer vara intressant för handel och restauranger, säger Björn Sundin (S), ordförande i Programnämnd samhällsbyggnad, i pressmeddelandet.

Tidigare har Örebro kommun även beslutat att under 2016 bredda Skebäcksbron vilket är tänkt förbättra trafikflödena och trafiksäkerheten. Det bygget beräknas kosta cirka 10 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.