Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet med bilder från när beredskapen var bättre än den är idag. Foto: Arkiv/SVT

Så såg Nerikes brandkårs beredskap ut för 30 år sedan

Publicerad

Nerikes brandkår saknar fortfarande organisation och tillräckliga beredskapslager om krisen eller kriget kommer. Det menar brandchefen Per-Ove Staberyd.

– Förut hade vi en organisation som var fullt utbildad, organiserad och skicklig på det här området.

Gasmasker, skyddsdräkter och sjukvårdsmaterial – det var några av förnödenheterna som fanns på lager hos Nerikes brandkår i händelse av krig eller annan kris, för cirka 30 år sedan.

Men inte längre.

Efter kalla krigets slut monterades det svenska försvaret ned. På 1990-talet bedömdes risken vara närmast obefintlig för att det skulle kunna bli ett krig igen, menar Per-Ove Staberyd. Och beredskapen blev därefter.

Förråden tömdes

– Våra förråd tömdes och mycket av det försvann till Baltikum. Vi saknar helt enkelt krigsberedskap idag och det är jätteviktigt att så fort som möjligt öka den igen.

Länets beredskapsförmåga kommer också sannolikt att bli starkare framöver, men det är en utveckling som kommer att ta lång tid, menar Per-Ove Staberyd.

– Vi får dels pengar för att planera det här, dels för att vi ska kunna genomföra riktiga övningar. Organisationen är inte färdig än, men den är på väg.

Starta klippet för att se bilderna av hur det såg ut när beredskapen var bättre än den är idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.