Så ser smittspridningen av coronaviruset ut i Askersunds kommuns skolor

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset fortsätter att öka i Sverige, även i Örebro län. När SVT kontaktar länets kommuner angående smittspridning på grundskolor bekräftar en majoritet av kommunerna att det finns smittspridning, både bland lärare och elever. Här nedan ser du hur Askersunds kommun svarat.

Svar från 11 november

Hur ser smittspridningen av coronaviruset ut på kommunens skolor?

I nuläget har vi ingen känd smittspridning i kommunens skolor, detta kan dock förändras snabbt.

På hur många skolor finns det konstaterad smitta?

På en skola har vi fått ett fall bekräftat hos medarbetare, dock fanns personen inte i arbete vid smittillfället.

Hur arbetar kommunen med att stoppa/minska spridningen av coronaviruset på skolor?

Kommunens skolor har ett omfattande strategiskt arbete som kontinuerligt följs upp för att minska spridningen. Justeringar har bla gjorts av lunchtider, möbleringar i matsal glesats ut, föräldramöten ställs in, utvecklingssamtal sker i största möjligaste mån digitalt.

Har någon av kommunens skolor stängt eller övergått till digital undervisning?

Ingen skola har stängt. Under två dagar innevarande vecka har distansundervisning för åk 7 och åk 8 skett då de nationella proven genomförts för åk 9.

Vilka situationer skulle föranleda att en skola stängs eller att studier blir digitala?

Kommunen följer de kriterier som anges i förordningen (2020:115) om utbildning i vissa skolformer i skolväsendet vid spridning av viss smitta.

1. en huvudman har bedömt att en så stor andel av personalen vid en skolenhet är frånvarande med anledning av det virus som orsakar covid-19 att det under viss tid inte går eller har gått att bedriva verksamheten och huvudmannen därför håller eller har hållit skolenheten stängd eller delvis stängd.

2. en huvudman efter samråd med smittskyddsläkare håller eller har hållit en skolenhet stängd eller delvis stängd som en åtgärd för att motverka spridning av det virus som orsakar covid-19.

3. en skolenhet ligger i ett område som Folkhälsomyndigheten har beslutat ska vara avspärrat enligt smittskyddslagen (2004:168).

4. en huvudman, med anledning av en rekommendation från Folkhälsomyndigheten som berör skolområdet, håller eller har hållit en eller flera skolenheter stängda eller delvis stängda, eller

5. regeringen med stöd av lagen (2020:148) om tillfällig stängning av verksamheter på skolområdet vid extraordinära händelser i fredstid har

meddelat föreskrifter om att skolenheter tillfälligt ska stängas på nationell, regional eller kommunal nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.