Foto: SVT

Så ska fler lockas att äta vegetariskt

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan inleddes projektet Vega i Örebro som ska få elever att äta mer grönt till vardags. Avstampet blev en helt vegetarisk dag på skolorna i kommunen.

Karolinska skolan i Örebro gjorde som många andra på fredagen, erbjöd bara vegetariskt till skollunchen.

– Det handlar om att göra unga medvetna om vad de äter, menar kökschef Raimo Kankaanpää. Om köttkonsumtionen fortsätter att gå upp som den har gjort de senaste tio åren så kommer vi snabbt att få problem.

Vegetariskt alternativ

Örebro kommun är en av Klimatkommunerna i landet som vill arbeta aktivt och ligga i framkant i klimatarbetet. Projektet Vega vill försöka att få fler att äta vegetariskt i skolorna och dessutom minska matsvinnet. Dessutom ska det ge eleverna större inflytande över det som serveras i skolornas bespisningar.

På fredagen startade man med en helt köttfri dag i skolorna i kommunen.

– Intresset ökar definitivt när man ställer fram ett vegetariskt alternativ, menar Saga Elfström, elev och deltagare i Vegaprojketet. Här finns det varje dag vegetarisk mat och det märks att det blir lättare att testa och smaka då.

Ökat svinn med vegetariskt

Men tyvärr finns inget likhetstecken mellan vegetarisk mat och att svinnet skulle minska.

– Tyvärr inte, säger Ella Eriksson, elev och deltagare i Vega. Tvärt om så finns det undersökningar som visar att matsvinnet ökar. Jag tror att det har med att göra att många är ovana och inte alltid gillar smaken på det vegetariska.

Inte alltid klimatsmart

Det är inte heller säkert att vegetariskt alltid är klimatsmart.

– Åttio procent av maten vi serverar idag är Krav-märkt, förklarar Raimo Kankaapää, däremot är bara några få procent av dagens mat som är närodlat. Där finns det absolut mer att göra.

– Helst skulle jag vilja att det inte fanns något kött alls i vår matsal, erkänner Ella Eriksson, men ska det finnas så ska det vara Krav-märkt och helst närodlat också.

Om vegetarisk kost

  • Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest, bland annat för att djuren släpper ut växthusgaser som påverkar miljön negativt.
  • Även transporter av djuren påverkar klimatet. Slaktat kött måste dessutom fraktas kylt.
  • All vegetarisk kost är inte nödvändigtvis bra för klimatet. Varor som är ekologiskt odlade kan ha fraktats långa sträckor och på det viset påverkas miljön negativt.
  • Den som är vegetarian behöver tänka extra på att få i sig järn, zink, selen, vitamin D och B12. Det gör man till exempel genom att äta bönor, ärtor, linser, nötter, frön och torkad frukt.
  • Ibland kan det krävas kosttillskott för att få i sig alla näringsämnen.

Källa: 1177 och Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.