Karolinska skolan i Örebro gjorde som många andra på fredagen, erbjöd bara vegetariskt till skollunchen.
– Det handlar om att göra unga medvetna om vad de äter, menar kökschef Raimo Kankaanpää. Om köttkonsumtionen fortsätter att gå upp som den har gjort de senaste tio åren så kommer vi snabbt att få problem.
Vegetariskt alternativ
Örebro kommun är en av Klimatkommunerna i landet som vill arbeta aktivt och ligga i framkant i klimatarbetet. Projektet Vega vill försöka att få fler att äta vegetariskt i skolorna och dessutom minska matsvinnet. Dessutom ska det ge eleverna större inflytande över det som serveras i skolornas bespisningar.
På fredagen startade man med en helt köttfri dag i skolorna i kommunen.
– Intresset ökar definitivt när man ställer fram ett vegetariskt alternativ, menar Saga Elfström, elev och deltagare i Vegaprojketet. Här finns det varje dag vegetarisk mat och det märks att det blir lättare att testa och smaka då.
Ökat svinn med vegetariskt
Men tyvärr finns inget likhetstecken mellan vegetarisk mat och att svinnet skulle minska.
– Tyvärr inte, säger Ella Eriksson, elev och deltagare i Vega. Tvärt om så finns det undersökningar som visar att matsvinnet ökar. Jag tror att det har med att göra att många är ovana och inte alltid gillar smaken på det vegetariska.
Inte alltid klimatsmart
Det är inte heller säkert att vegetariskt alltid är klimatsmart.
– Åttio procent av maten vi serverar idag är Krav-märkt, förklarar Raimo Kankaapää, däremot är bara några få procent av dagens mat som är närodlat. Där finns det absolut mer att göra.
– Helst skulle jag vilja att det inte fanns något kött alls i vår matsal, erkänner Ella Eriksson, men ska det finnas så ska det vara Krav-märkt och helst närodlat också.