Här är vapnet mot caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan – lödder. Foto: Johannes Weckström /SVT

Så tvättar du händerna som proffsen

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkräksjukan är här och god handhygien är det som rekommenderas för att hindra smittspridning. Men få vet hur man tvättar händerna – på riktigt. Vi har låtit hygiensjuksköterskan Catherine visa hur proffsen gör.

Bästa vapnet i kampen mot det otrevliga caliciviruset är god handhygien. Men handspriten kan du glömma – den biter inte. Istället är det riktig handtvätt som gäller. 

– Rinnande vatten och flytande tvål är det bästa, säger Cathrine Binett, hygiensjuksköterska på Region Örebro län. 

Såhär tvättar du som proffsen

Hon visar praktiskt hur det hela går till: 

– Det är viktigt att man får upp ett lödder. Får med tvätt mellan fingrarna, fingertopparna och att vi får med hela handen. Tummen får man inte glömma och att vi sedan går ner runt handleden och underarmen.

Just underarmen är lätt att glömma eftersom stänk kan ha landat där.

– När jag sedan stänger av vattnet kan jag göra det med underarmen, eller ta en bit papper och stänga av kranen med.

Anledningen till det är att vi strax innan satt på kranen med smutsiga händer. Stängs kranen av med den rena handen så finns risken att viruset hoppar på igen.

Utmaning med barn

Men hur ska man hantera kräkande barn? Det är ju inte lätt att uppmana en skälvande fyraåring som kräkts för första gången att tvätta händerna som inför en operation.

– Jag tror det bästa är att själv visa hur man gör och kanske göra en lite rolig grej av det, säger Cathrine. Ha en tvål som luktar lite gott. Se till att vattnet har en lagom temperatur. Förklara att det är lätt att bakterierna finns kvar på händerna om man inte tvättar bort dem. 

Cathrine Binett, hygiensjuksköterska vid Region Örebro län. Foto: Johannes Weckström /SVT

Och kanske visa vem som får till bästa löddret är ett bra knep att ta till? Även äldre kan ha svårt att tvätta händerna ordentligt. Cathrine betonar vikten att även se till deras behov att kunna tvätta händerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.