Stora höjningar av vård- och omsorgsavgifter väntar äldre i Örebro. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Saftiga höjningar för vård och omsorg

Publicerad

De nya taxorna för vård och omsorg i Örebro kommun kommer att kännas rejält i plånboken hos många äldre. Avgifterna för trygghetstelefon och vård på korttidsboende är de som påverkas mest.

Från och med 1 mars gäller nya taxor för vård och omsorg i Örebro kommun. Efter att i flera år ha varit relativt oförändrade väntar stora höjningar för framförallt äldre.

Dessutom har kommunen bytt uppräkningsindex för att bättre kunna täcka sina utgifter, vilket också påverkar höjningarna.

Avsäger sig larm

Största höjningen drabbar de som har trygghetslarm. Där ökar kostnaden från 150 kronor i månaden till 220 kronor. En höjning med 47 procent och något som kan bli kännbart för många tror man på pensionärsföreningen PRO.

– Risken är att man kanske avsäger sig larmet, säger Anita Forsström, vice ordförande för PRO samorganisation Örebro. Det kan ju i andra änden betyda att det blir desto dyrare om man blir liggande utan att kunna få hjälp.

Avgift där det tidigare varit gratis

PRO och andra pensionärsföreningar har fått information om höjningarna men inte exakt hur mycket pengar det handlar om.

En annan stor skillnad är att vård på korttidsboende, växelvård och rehab-plats blir avgiftsbelagd med 67 kronor per dygn. Tidigare var det helt gratis.

– En sådan kostnad utöver hyra och el för en lägenhet kan slå hårt, tror Anita Forsström.

För de som har det största vårdbehovet och har de lägsta inkomsterna finns en maxtaxa på 2.013 kronor för vård och servicetjänster.

– Vi kommer att följa upp hur höjningen slår för våra medlemmar och förväntar oss fler diskussioner med kommunen, avslutar Anita Forsström.

De nya avgifterna för vård och omsorg i Örebro

  • Trygghetslarm höjs med 70 kronor till 220 kronor/månad
  • Måltider i vård-och omsorgsboende höjs med 260 kronor till 3.200 kronor/ månad
  • Måltider i dagverksamhet höjs med 18 kronor till 80 kronor/dag
  • Avgift för omvårdnad i korttidsvård, växelvård och rehab-plats avgiftsbeläggs med 67 kronor per dygn från att tidigare ha varit utan avgift
  • Maxtaxan för den som har störst vårdbehov och liten inkomst hamnar på 2.013 kronor i månaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.