Salladsbrist efter oväder vid Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Priset på grönsaker skjuter i höjden och snart kan det bli tomt på hyllorna som en följd av snöovädret som dragit in över medelhavsområdet. Nu försöker de stora matkedjorna att lösa krisen genom att flyga in sallad ifrån USA.

Snökaos och översvämningar har under de senaste veckorna förstört skörden för många grönsaksodlare i Grekland, Italien och Spanien. Det här får nu konsekvenser i de svenska matbutikerna.

– Jag vet att det har blivit dyrare på grund av ovädret som i Sydeuropa men jag har ett ganska litet hushåll så jag drabbas inte så mycket, säger kunden Agneta Rosen.

Kraftig prishöjning

Priserna på flera grönsaker har ökat kraftigt de senaste dagarna. En gul paprika säljs för 65 kronor/kilot – nästan dubbelt så mycket som innan. Andra hyllor i grönsaksdisken gapar tomma.

”På grund av kallt väder i södra Europa med minusgrader i Grekland/Italien och stora regnmängder i Spanien är det brist på vissa varor, såsom småblad i påse. Detta medför dessvärre också högre priser på vissa varor” informerar livsmedelsbutiken. Foto: SVT

– Det har blivit brist på vissa varor och sedan blir det prishöjningar. Vissa priser har dubblats mot innan men kan nog stiga ännu mer, säger Anders Lundström som är fruktansvarig i en Icabutik i Örebro.

Letar alternativ

Ovädret har resulterat i förstörda skördar och för butikerna märks det i uteblivna leveranser. Förutom paprikor är det tomater, squash och småbladssallad som påverkas. Och nu söker de stora matbutikskedjorna andra alternativ.

– Vi har jätteproblem just nu och har börjat titta på andra alternativ. När det gäller exempelvis isbergssallat så får vi nu in en provpall från USA för att testa kvalitén, säger Claes Salomonsson som är presschef på Axfood.

Även Ica ser över möjligheten att flyga in sallad från andra delar av världen.

När tror ni att problemet är löst?

– Vi har jätteproblem just nu och jag tror att förvissa produkter så kan det fortsätta 2-3 veckor till medan att det för andra kommer att se lika ut i någon månad, säger Claes Salomonsson på Axfood.

”Bekymrad över de som bor i Sydeuropa”

Samtidigt fortsätter flera av kunderna att fortsätta handla.

– Priserna bekymrar mig inte så mycket, jag är mer bekymrad över de som bor i Sydeuropa som drabbats av ovädret, säger Agneta Rosen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.