Nu ska ersättningen för både spermier och ägg sänkas i Region Örebro län. Foto: BBC

Nu får du mindre betalt för ägg och spermier

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ersättningen för den som donerar ägg och spermier sänkas i Örebro län. För den som ger bort sina ägg i framtiden blir kompensationen drygt 1.100 kronor mindre än i fjol. Syftet är att nivåerna ska bli lika över hela landet.

Under förra året fick en äggdonator 6.645 kronor per tillfälle av Region Örebro län och en spermiedonator 554 kronor. Men vid regionstyrelsens sammanträde på onsdagen beslutades det att ersättningsnivåerna nu kommer att sänkas.

Det är styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som har beslutat att rekommendera landets landsting och regioner att tillämpa förslaget om enhetliga ersättningsnivåer för ägg- och spermiedonationer.

Schablonersättning införs

De nya nivåerna blir 5.600 kronor per tillfälle för en äggdonator och 550 kronor för en spermiedonator.

Enligt Europarådets konvention från 1997 ska donation av ägg eller spermier vara altruistisk och inte innebära någon ekonomisk vinning för donatorn. Däremot ska ersättning utgå för att kompensera förlorad arbetsinkomst och resekostnader för donatorn.

Kan prövas individuellt

SKL:s förslag till en ny schablonersättning införs även för att minska det administrativa arbetet det innebär att ersätta faktiska kostnader. Men enligt förslaget kommer det fortfarande att finnas möjlighet till ökad ersättning efter individuell prövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.