Vattennivån i sjön Ölen är otroligt låg. Ungefär en meter saknas. Foto: Axel Brantemo/SVT

Vårfloden ska rädda dricksvattnet

Publicerad

Rekordlåga vattennivåer i sjöarna, brist på grundvatten och överträdda vattendomar. Det har varit kämpigt de senaste månaderna att förse kommuninvånarna med dricksvatten. Nu sätter Örebro kommun allt sitt hopp till vårfloden.

En ovanligt torr sommar och höst har satt sina spår. Bristen på nederbörd har lett till rekordlåga nivåer i de sjöar som kommunen, via Svartån, får sitt dricksvatten ifrån. I sjön Ölen som ligger högst upp i det pärlband av sjöar Örebroarnas dricksvatten kommer ifrån saknas just nu ungefär en meter.

– Det bästa är att vi får den nederbörd som normalt ska komma. Nu hoppas vi på vårfloden och den kommer någon gång i mitten eller början av februari. Det är den vi ställer vårt hopp till just nu, säger Leif Rehnberg som är verksamhetschef och ansvarig för dricksvattnet i Örebro kommun.

Vattenbristen i Örebro län
Leif Rehnberg. Foto: SVT

”Kan bli restriktioner”

Men det är mycket vatten som saknas och det är inte alls säkert att det vattenpåslag som vårfloden eventuellt kan ge räcker. Därför ser kommunen just nu över möjligheten att gå ut med restriktioner kring vattenanvändandet. Den styrgrupp som skapats av kommunen för att hantera vattenbristen försöker hela tiden ligga steget före.

Från sjöarna Ölen, Storbjörken och Toften tar Örebro sitt dricksvatten. Foto: Grafik: SVT

– Brist på vattenförsörjningen i sjöarna är något som byggts upp under en längre tid. En kort period av regn kommer inte att räcka. Vi behöver regn under hela våren, annars kan det bli restriktioner och då handlar det om att till exempel inte vattna i gräsmattor och att hushålla på vattnet överlag, säger Leif Rehnberg.

Sänkt tryck – tänkbar åtgärd

På till exempel Gotland, som också drabbades hårt av vattenbrist med start förra våren, har man sänkt trycket i ledningsnätet. Men det är en lösning som Leif Rehnberg hoppas kunna undvika.

– Vi vill inte hamna där, men samtidigt är det en tänkbar åtgärd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet