Foto: SVT/TT

Politiska motståndare eniga – måste mota ”alternativ fakta”

Uppdaterad
Publicerad

För att motverka populism, politikerförakt och en debatt baserad på ”alternativ fakta” ska liberalerna och vänsterpartiet debattera i en serie samtal i vår i Örebro. Debatternas premiss bygger på ömsesidig respekt.

Initiativet kommer från Vänsterpartiet i Örebro som har bjudit in Liberalerna som motpart.

– USA-valet av Donald Trump till president är ett otäckt exempel på hur det blir när plötsliga populistiska utspel får styra ett land. Då kan politiken baseras på vad som helst, rent av påhitt och lögner. Så får det inte bli i Sverige ­eller i Örebro och då är ideologi viktigt, säger Murad Artin (V), oppostitionsråd.

Lokal utgångspunkt

Han kommer att möta Karolina Wallström från Liberalerna i fyra samtal med början i nästa vecka.

Ämnen som tas upp rör lokala frågor och deras partiers respektive ståndpunkter. Utlovade områden som kommer att lyftas är bland annat jämställdhet, samt barn och ungas situation.

Tala till punkt

Debattörerna ska få tala till punkt och förklara varför man tycker på olika sätt, istället för att påpeka fel och brister hos varandra, är tanken.

– Vi företräder båda partier med stark ideologisk grund. När andra partier svajar i sin politiska kompass och det politiska samtalet blir svårare att förstå vill vi hjälpa till genom att gå till grunden och prata om ideologi, säger Karolina Wallström (L).

Samtalen hålls i Karolinska skolans matsal med början på onsdag den 29 mars, klockan 18.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.