Söta. Men orsakar sanitära problem, menar Lindesbergs kommun. Foto: TT

”Skit överallt” – därför ska kanadagässen skjutas

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har Lindesbergs kommun beordrat skyddsjakt på Loppholmarna i Lindesberg. Åtgärden anses vara nödvändig eftersom att fåglarna skitar ner både stranden och grönytorna.

Rekreationsön Loppholmarna i Lindesberg har varit hård ansatt av Kanadagäss de senaste åren. Därför har kommunen under flera års anlitat en jägare i syfte att hålla ön ren.

– Tidigare år har det varit skit överallt. Det är inte roligt med tanke på hur stort antal besökare ön har, där många dessutom är barn, säger Jesper Almlöv, mark- och exploateringsingenjör på Lindesbergs kommun.

Läs mer om fågelproblemen i Lindesberg: Här ska kajorna fångas – och dödas

Lindesberg gav under onsdagen därför klartecken till jägaren att även i år ge sig ut på skyddsjakt.

– Förra året var jägaren ute tidigt och sköt några stycken och det var allt som krävdes för att skrämma bort dem från ön. Därför tänker vi göra på samma sätt i år, säger Jesper Almlöv.

”Kan inte skjuta alla”

Men det betyder väl att fåglarna flyger iväg någon annan stans när de skäms bort?

– Ja, det är givet. Men vi kan inte skjuta alla. Målet är bara att få bort dem från ön, säger han.

Fågelbajs i badvattnet

På ön finns flera grönområden där besökarna kan sporta samt en strand för den som vill ta sig ett dopp. De senaste åren har kommunen dock haft problem med vattenkvaliteten på stranden.

– Och jag kan ju säga att den har ju inte blivit bättre av att de skiter ner överallt, säger Jesper Almlöv.

Förhoppningen är nu att vattenkvaliteten ska bli bättre när gässen försinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.