På Klockarhagsskolan har eleverna schemalagda luncher. Foto: SVT

Skolk – om elever inte äter lunch

Uppdaterad
Publicerad

På Klockarhagsskolan i Hällefors är lunchen som vilken lektion som helst – om man inte går till matsalen markerar läraren frånvaro.

Tanken är att schemalagd lunch ska öka den sociala gemenskapen mellan eleverna själva och mot personalen på skolan.

– Jag tycker att det är bra. Det finns vissa elever som inte har någon att sitta med alltid och då behöver ingen sitta själv. Så det blir bra för alla, säger Nellie Höök, elev på Klockarhagsskolan.

Eleverna sitter i matsalen med sin klass och tillsammans med en lärare. En annan anledning till att man infört lunch på lektionstid är att skapa en lugnare miljö för eleverna. Förut kunde de komma flera klasser samtidigt till matsalen vilket gjorde att det bildades långa köer till maten.

Läs mer: Så säger lagen om schemalagd skollunch

”Inte stressade på samma sätt”

Stefan Lahti, måltidschef berättar att de också har märkt att eleverna äter mer sedan de infört schemalagda luncher.

– Den stora fördelen är när eleverna kommer som en klass, då kommer alla gå till elevrestaurangen och äta. De tar något även om de inte äter en hel lunch. De är inte stressade på samma sätt, säger han.

Hällefors kommun är inte den enda kommunen i länet som har testat att införa lunch på lektionstid. Det har man också gjort i Lekeberg och det är fler kommuner i Örebro län som ska testa att göra samma sak.

Förutom den sociala aspekten så blir det även enklare för kökspersonalen att planera mängden mat inför varje sittning. Men kostnaderna har också ökat.

”Eleverna äter mer”

– Vi har sett att eleverna äter mer vilket gör att råvarukostnaden har ökat. De som äter, äter mer och vi har ökat antalet ätande, säger Stefan Lahti.

Men det är inte alla som äter i matsalen.

– Många tycker att det är dåligt. Deras argument är att de inte hinner iväg för att köpa någon lunch och då äter de inte alls, säger Casper Ranström, elev på Klockarhagsskolan.

Den minsta tid eleverna måste sitta i matsalen är 15 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.