Roger Thelenius och hans vänner blev fast på ett stort isflak, men kunde räddas tack vare Sjöräddningssällskapet på Vinön. Foto: Privat

Skridskoåkare fast på Hjälmaren

Uppdaterad
Publicerad

Isläget kan snabbt förändras. Det kan även den mest rutinerade långfärdsskidskoåkaren få erfara.

Det har snart gått två veckor sedan Roger Thelenius och hans vänner blev fast på ett isflak på Storhjälmaren. De hade åkt från Lungern och siktet var inställt på södra Valen där det vankades fika.

– Men när vi kom fram var isen bara nattgammal, så vi tog oss inte i land, säger Roger Thelenius.

Flera meter öppet vatten

Sällskapet vände för att åka tillbaka samma väg och det var då de överraskades. Råken de hade passerat bara 45 minuter tidigare hade öppnat sig till en stor spricka.

– Det var 5-10 meter öppet vatten, så vi bestämde oss för att följa råken söderut mot Vinön och ta länsbussen hem, säger Roger Thelenius.

Det var i det här området som Roger Thelenius och hans vänner blev fast på ett stort isflak. Foto: Privat

Fast mellan Valen och Vinön

Roger och vännerna, som många av dem har över 20 års erfarenhet av långfärdsskridskoåkning, fortsatte till norra Vinön och Tjugholmen, men också där var det öppet vatten.

– Vi var helt enkelt fast på ett stort isflak, så det var bara att ringa sjöräddningen på Vinön och det dröjde inte länge innan en svävare kom och hämtade upp oss, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Vilka lärdomar har du dragit av incidenten?

– Att isläget kan ändras fortare än man anar och att det därför är viktigt att säkra reträttvägar, men också vad otroligt tacksamma vi ska vara över att vi har sjöräddningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.