Flera gräsbränder har rapporterats in på senaste. Arkivbild. Foto: TT

Skulle elda gräs – brandkåren fick rycka ut

Uppdaterad
Publicerad

En planerad brand av fjolårsgräs i Ölsdalen slutade med att grannen larmade brandkåren. ”Han tyckte det brann lite väl nära huset” säger insatsledaren.

När en person i Ölsdalen i Karlskoga bestämde sig för att bränna av gammalt gräs på sin tomt såg plötsligt grannen hur lågorna kröp allt närmre. Till slut larmade han brandkåren som ryckte ut.

– Det var ett ganska stort område som brann så vi släckte och har nu lämnat över till personen som tänt elden att bevaka området, säger insatsledare Lars Eidvall på Bergslagens räddningstjänst.

Enligt brandkåren var det aldrig någon fara för boningshusen men att elda fjolårsgräs en solig dag när det blåser rätt så rejält är inte att rekommendera.

– Vi rekommenderar att man först kontrollerar brandriskprognoserna på SMHI:s hemsida innan man sätter igång att elda. Idag varnades det för gräsbränder så då hade vi helst sett att man hade väntat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.