Små marginaler på hal is

Uppdaterad
Publicerad

Piruetter, hopp och stegsekvenser till musik på is. Det lag med bäst nerver och svårast program vinner. I helgen bjuds det på konståkning på elitnivå när Örebro arrangerar SKF-trofen på Trängen i Örebro.

Det är bara dagar kvar till den stora tävlingen. På Trängens isbana finslipar sex av Örebro konståkningsklubbs åtta bästa konståkare det sista inför tävlingen, som börjar på fredagen och pågår till söndag.

– Jag måste känna att mina hopp sitter. Jag måste tro mer på mig själv, att jag kan det här, säger 15-åriga Ebba Fredriksson.

SVT Play: Se hela inslaget

20 timmars träning i veckan

Hon och de andra i klubben övar hopp efter hopp. Då och då får de instruktioner från tränare Susanne Seger; ”tryck ifrån” ”du måste sträcka här”. Också mycket beröm ropas ut till åkarna som dansar fram på isen. Två timmar i högt tempo med endast tio minuters paus är det som gäller. Ett helt vanligt pass på den här nivån, där åkarna tränar ungefär 20 timmar per vecka.

– Man ligger på maxpuls hela passen och sedan gäller det att ha kvar spänsten i kroppen så att man inte ramlar. Det är små marginaler som gör om man står upp eller inte, säger junioren och elitåkaren Mikaela Seger.

Representerar Västra Svealand

Svenska konståkningsförbundets tävling SKF-trofen, är en lagtävling. Den hölls första gången för drygt 40 år sedan. Örebrolaget representerar i helgen Västra Svealand och består av tjejer från 13 år upp till senior. Alla är från samma klubb, Örebro Konståkningsklubb.

– Det här är den enda lagtävlingen vi har. Det är kul om det kommer mycket folk och kollar för man blir mer peppad ju mer folk det är på läktaren, säger Mikaela Seger.

Många moment i två olika program

Besökarna går in gratis och till Trängen kommer i helgen elitlag från hela landet. Åkarna kör ett kortprogram med sju moment och ett långprogram med 13 moment.

– Du ska helst gå ut och få det att se jätteenkelt ut, men det är självklart inte det, säger tränaren Susanne Seger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.