Snart öppnar Noras första privata förskola

Publicerad

Privata förskolor eller inte? Den frågan har varit en het potatis i Nora den senaste tiden. Efter ett års väntan med politiska utspel, domstolsbeslut och krav på kommunalråds avgångar har frågan nu besvarats: Ja – det blir en privat förskola i Nora till hösten.

Allt började med att Solberga förskolor ansökte om att få öppna upp en förskola i Nora under våren 2015. Bolaget trodde att satsningen skulle välkomnas, men plötsligt kom ett politiskt beslut där kommunen istället sa nej till etableringen.

– Det kom som en chock. Det har låtit positivt från förvaltningen under processen, sa Maria-Pia Karlsson, vd för Solberga förskolor, till SVT då.

Förskolan öppnar redan i höst

Nu har ärendet prövats i förvaltningsrätten som gett det privata välfärdsbolaget rätt i frågan. Domstolen framhåller att det ska finnas en valfrihet mellan kommunala och fristående skolor, och att Nora kommuns beslut inte står i god överensstämmelse med denna grundtanke.

– Det känns fantastiskt och vi är jätteglada såklart. Vi hoppas kunna öppna upp den förskola som föräldrarna här i Nora enligt lag har rätt till nu i höst, säger Maria-Pia Karlsson.

Kommunen tänker inte överklaga

– Vi vidhåller fortfarande att det här innebär negativa konsekvenser för kommunen, säger kommunalrådet Camilla Andersson-Larsson.

Men kommunalråden i Nora meddelar senare att man inte avser överklaga domslutet och att förskolan därför kommer få öppna upp enligt plan till hösten.

Alliansen kräver Vänsterpartiets avgång

Men frågan har blivit större än att bara handla om privata förskolors vara eller icke-vara. SVT Nyheter Örebro kunde tidigare i veckan berätta att centerpartisten Helena Vilhelmsson säger att Alliansen vill att Vänsterpartiet ska avgå – ett krav som kommunalrådet Camilla Andersson Larson avvisar.

– Jag tycker det är väldigt märkligt av Helena Vilhelmsson. Vi samarbetar bra med Socialdemokraterna och kommer fortsätta att göra det också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.