Örebropolisen uppmanar alla bilister som ska ut på vägarna i påsk att byta tillbaka till vinterdäck – men det måste vara dubbfritt. Foto: Pontus Lundahl / TT

Polisen uppmanar: ”Byt däck igen!”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste dygnet slog vintervädret till i länet med mängder av avåkningar till följd. Så även om du enligt lag inte behöver ha vinterdäck på bilen efter 31 mars så är det att föredra som det ser ut på vägarna just nu. Något som polisen rekommenderar och som också orsakat extrajobb för dem själva.

Enligt lagen ska du fram till den 31 mars ha vinterdäck på din bil om det råder vinterväglag. Fram till 15 april får du ha dubbdäck men efter det är det inte tillåtet.

Väderomslaget i länet gör att polisen nu rekommenderar alla som ska ut på de snöiga och vinterhala vägarna att byta tillbaka till dubbfria vinterdäck.

Det gäller även dem själva.

– Ska man köra säkert ska man ha vinterdäck, säger Dan Sööder på Örebropolisen. Igår rådde rena kaoset här när vi fick kontakta de däckverkstäder som sköter våra byten.

Men enligt Dan Sööder ställde alla upp och skickade in extrapersonal.

– Det ska de ha alla cred för. Även de som såg till att de flesta fordon kom in och fick däcken bytta.

Hur många privatbilister som nu tar fram domkraften för att byta tillbaka är svårt att svara på men på Örebopolisen har man en önskan inför påsken.

– Jag hoppas verkligen att folk använder sitt sunda förnuft och inte chansar, avslutar Dan Sööder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.