Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Andersson har bråda dagar med däcksbyten just nu. Efter dagens snöfall så finns det till och med de som vill ha tillbaka sina vinterdäck. Foto: SVT

Sommardäck i vinterväglag – det säger däckverkstaden

Uppdaterad
Publicerad

Det snabba väderomslaget under tisdagsförmiddagen ställde till det för folk som planerade att plocka av vinterdäcken för säsongen efter en tids vårväder.

– Det känns väl inte jättebra, säger Mattias Talonen-Torstensson, som tagit den tid han tilldelats av verkstaden för däckbytet.

Sedan den 31 mars råder inte längre kravet på vinterdäck för den här säsongen. Vissa har därför redan satt på sommardäcken i hopp om att inget mer vinterväglag ska uppstå.

Under tisdagsmorgonen föll en del snö i Örebrotrakten vilket har gjort att vissa ifrågasätter om sommardäcken kanske ändå får vänta lite till.

– Jag frågade verkstaden om vad de tyckte, men kunde jag avstå från att köra bilen framöver så gick det bra tyckte de, säger Mattias Talonen-Torstensson.

Byter tillbaka till vinterdäck

Vissa som var tidiga med att sätta på sommardäcken kommer nu tillbaka och vill få på vinterdäcken igen. För dessa blir det alltså tre byten under säsongen.

– Det här händer ju varje säsong, för några vintrar sedan hade vi 30 centimeter snö och fick bogsera in bilar som redan körde med sommardäck. Men säkerheten går ändå först, ska man köra på snöiga vägar nu kanske man får komma in igen och byta tillbaka, berättar Mattias Andersson, verkstadsägare på Frasses Däck.

Starta klippet för att höra hur du kan tänka med dina däck.

Det här gäller för vinterdäck

  • Efter den 31 mars råder inte längre krav på vinterdäck.
  • Från den 16 april får dubbdäck inte användas.
  • Det är tillåtet att använda dubbdäck efter den 15 april om vinterväglag råder eller väntas uppstå.
  • Från 1 december till 31 mars är det krav på vinterdäck om vinterväglag råder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.