Foto: SVT

Sondra bakom glitterblicken

Uppdaterad
Publicerad

Trots att 20-40 procent av oss lever med psykisk ohälsa är okunskapen och fördomarna många. Sondra Karlsson har lidit av bipolär sjukdom i 20 år och är idag en av flera ambassadörer för kampanjen Hjärnkoll.

Kampanjen Hjärnkoll arbetar för mer öppenhet kring psykiska sjukdomar och imorgon fredag ordnar man det en heldag med föreläsningar och teater i Örebro. 34-åriga Sondra Karlsson kommer själv att stå på scenen med föreställningen ”Bakom glitterblicken”.

Det var först för sju år sedan som Sondra själv gick med på att hon är sjuk. Då hade hon varit lidit av bipolär sjukdom i 20 år. Efter flera tunga händelser försökte hon ta sitt liv och i samband med det kom hon till insikt.

Både välsignelse och förbannelse

Vi träffar henne på stamfiket, där har hon tillbringat många timmar skrivandes på boken om sitt liv. Och det finns mycket att berätta, om hur hon ”vaknat” upp ur de maniska skoven och insett att det kanske inte var så smart skänka alla möbler till Myrorna, eller att flytta mellan orter utan att ha något jobb.

– Sjukdomen har både varit en välsignelse och en förbannelse, man älskar livet och hatar livet med samma passion, säger Sondra.

Värst för familjen

Bipolär sjukdom handlar om att man har återkommande perioder med mani och depression. Under de maniska perioderna minskar sömnbehovet och personen har mycket energi och är mycket aktiv. Den sjuke är impulsiv, tar risker och vill leva ut sina drömmar.

För Sondras del har hennes sjukdom bland annat lett till att hon har utbildat sig till ekonom, arkivarie, florist, konstvetare och har gått en konstskola. Under de maniska skoven har hon också flyttat utan att höra av sig till sin familj under ett halvår, vid en tidpunkt bodde hon i ett tempel i sex månader.

– Det har varit värst för min familj, mamma har varit orolig många gånger, speciellt när jag inte har ätit medicin, säger Sondra.

Mdicinen och konsten hjälper

Nu äter hon medicin sedan många år tillbaka och det har hjälpt henne enormt, likaså att skriva och måla. Konsten gör att jag mår bättre, tankarna och känslorna tar form i orden och då känns det som att de släpper lite säger hon.

Förutom föreställningen ”Bakom glitterblicken”, som hon ska framföra för andra gången i Örebro på Hotel living i morgon, skriver hon nu på en bok om sitt liv. Ett bokförlag är intresserat av att ge ut boken men inget är klart ännu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.