Konferensen samlade cirka 300 specialister från hela landet. Foto: Anders Nord /SVT

Specialister möttes om cancersjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Onkologidagarna har samlat cancerspecialister från hela Sverige. På fredagen var det sista dagen på konferensen i Örebro som samlat cirka 300 personer och som har avhandlat olika ämnen inom cancersjukvården.

Bemanningskris inom cancersjukvård, sexuella problem efter prostataoperation och framsteg inom läkemedelsforskningen – det är bara några av de ämnen som avhandlats. Mötet hölls på Conventum och hit kom onkologispecialister från hela Sverige.

Likvärdig vård

Väntetiderna inom cancersjukvården skiljer sig mellan landsting och även inom landstingen. För att se om väntetiderna kan göras kortare avsattes nästan en halv miljard kronor 2015 för att införa ett nationellt system med standardiserade vårdförlopp vilket har visat sig ge ett gott resultat.

– Den här sänkningen av vårdtiderna har kommit sedan vi började med den här satsningen på standardiserade vårdförlopp. Det är ett nytt arbetssätt där man gör utredningarna mer lika för patienterna och har satt tider som det får ta för patienterna, säger cancersamordnaren Gunilla Gunnarsson.

Enhetliga väntetider en strävan

Onkologavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro har infört modellen men än så länge är väntetiderna inte enhetliga.

– Det ser lite varierande ut men man kan säga generellt att de här gränserna som man har som målsättningar, runt 28 dagar, där är vi inte än, men vi jobbar för att komma dit, säger verksamhetschefen Johan Ahlgren vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Medicintillgång diskuterades

En annan fråga som är aktuell är hur det går med visionen om en snabb och rättvis tillgång till nya cancermediciner över hela landet.

– Jag tror det aldrig kommer att bli hundraprocentigt lika men det blir allt mer lika, säger Gunilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.