Ambulanspersonal blev rånade under en uttryckning. En akutväska stals med bland annat morfin och andra starka mediciner. Foto: Peter Comstedt/SVT

Spelade sjuk för att råna ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Natten till lördag rånades ambulanspersonal under en utryckning. Nu misstänker de att patienten spelade sjuk för att en annan person skulle kunna utföra rånet.

– Det är fruktansvärt, alla påverkas av det här, säger Tomas Elisson, ambulanschef vid Universitetssjukhuset i Örebro.

I lördags natt ryckte en ambulans ut efter att ha fått larm om ett krampanfall. När ambulansen kom fram till platsen i centrala Örebro såg de patienten ligga på marken, konstaterade att hon var talbar och att hon inte visade några tecken på kramper.

Ytterligare en person rörde sig i området och tvingade sedan personalen att låsa upp bilen. Personen rånade ambulansen på akutväskan och gav sig av.

Ambulansrån

Simulerade krampanfall

– Det man kan misstänka är att patienten i fråga simulerade ett krampanfall för att komma över akutväskan, säger Tomas Elisson som är tillförordnad ambulanschef vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Tomas Elisson. Foto: Peter Comstedt/SVT

Vad kan de ha varit ute efter?

– I akutväskan finns läkemedel som morfin och liknande. Även kramplösande mediciner och andra droger som de kan ha varit ute efter att komma över, säger Tomas Elisson.

”Det påverkar alla”

Personalen som var med om rånet tog illa vid sig och har fått professionell hjälp enligt Tomas Elisson som ser allvarligt på händelsen.

– Det är fruktansvärt, personalen i tjänst blev chockade och även övrig personal oroar sig för att det ska kunna hända även dem. Alla blir påverkade, säger han.

Två personer greps efter händelsen varav en är släppt men fortfarande misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansrån

Mer i ämnet