Språkklasser ger extra skjuts till nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända barn och ungdomar från Somalia får nu en chans att lära sig svenska och komma in i samhället i snabb takt.

Eleverna i den somaliska språkklassen på Navets skola i Ladugårdsängen i Örebro har lektion med fokus på kemi och svenska. Lärarna arbetar i par, matteläraren Per Johansson undervisar på svenska och kemiläraren Nawal Saleh på somaliska.

– Vi försöker att möta upp eleverna på deras kunskapsnivå, och jobbar tillsammans både med svenska och somaliska, säger Per Johansson.

Den här klassen drog igång i januari. Men trots att eleverna bara läst svenska i några månader, så gör de sitt bästa för att svara på våra frågor. 

Hur går det att lära sig svenska?

– Jag kan prata svenska lite grann, jag studerar, säger Abdiraqib Hassan.

Vad tycker du om att ni har två lärare som pratar både svenska och somaliska?

– Mycket bra, säger Nurto Muse Osman.

Tanken är att eleverna ska gå i språkklass en tid, för att sen slussas över i vanlig klass när de är redo. Att språkklasserna har placerats i Ladugårdsängen och Adolfsberg är ingen slump. Bägge skolor har en hög andel inrikesfödda elever och tanken är ökad integration. 

– Vi vet av erfarenhet att språkutveckling sker bäst i en språkligt homogen miljö där det pratas svenska, och det gör det i de här skolorna i större utsträckning, säger Kjell Lund, områdeschef på Örebro kommun.

Det finns också planer på att starta fler språkklasser framöver i Örebro kommun, kanske på andra språk än somaliska.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.