Maria Rahm och Linda Björk startade en lokal avdelning till föreningen Ung Cancer. Foto: Malin Gotlin /SVT

Unga cancerdrabbade: Viktigt att veta att man inte är ensam

Uppdaterad
Publicerad

28-åriga Linda Björk drabbades av en hjärntumör när hon var 25. Men det var svårt att hitta, och träffa, andra unga i Örebro som delade hennes erfarenhet. Så hon startade en lokalförening till Ung cancer.

Varje år får 58.000 personer i Sverige veta att de har cancer. En del av dem är unga vuxna och 2010 grundades Ung cancer i Göteborg. Det är en ideell och politiskt obunden organisation för unga mellan 16 och 30 år.

Den  finns i ett 20-tal svenska städer och träffarna är gratis. Men när Linda Björk drabbades låg den närmsta lokalföreningen tio mil bort, i Västerås.

SVT Play: Se inslaget om Ung Cancer

Två grupper

Det tog på hennes krafter att resa så långt så hon och två personer till startade lokalföreningen i Örebro. Den består av två grupper, en för drabbade och en för närstående.

– Jag vill träffa folk i min egen stad och känna att jag inte är ensam med mina tankar och känslor, säger Linda Björk.

Maria Rahm hittade lokalföreningen ganska nyligen och blev snabbt aktiv.

– Min mamma drabbades av lungcancer 2015 och jag bodde 20 mil bort från min familj, så jag kände att jag behövde stöd av andra, som visste vad man gick igenom, säger Maria Rahm.

En gång i månaden träffas närståendegruppen och drabbadegruppen var för sig och en gång i månaden ses de tillsammans. Det kan vara att de bara fikar ihop, går på bio eller spelar biljard.

Viktigt få träffa andra

Linda Björk är idag fri från cancern, men är påverkad av sjukdomen och går på regelbundna kontroller. Att få träffa andra unga i liknande situation är viktigt både för Linda och Maria och de hoppas att föreningen ska växa.

– Ibland glömmer man bort att vår gemensamma nämnare är cancer för vi har roligt ihop. Vi pratar inte bara om cancer, utan vi pratar om livet, säger Linda Björk.

– Vi hoppas att fler ska få veta att vi finns och att fler vågar bli medlemmar och komma på våra träffar, säger Maria Rahm.

Här finns en länk till Ung cancer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.