Statsminister Stefan Löfven (S) infrastrukturminister Anna Johansson och Trafikverkets generalsekreterare Lena Erixon besöker Ericsson i Kumla. Foto: TT

Löfven presenterade jobbsatsning för varslade på Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson varslar –Trafikverket rekryterar. På tisdagen var statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) på Ericsson i Kumla för att presentera det som kan bli räddningen för många som kommer att sägas upp från företaget. Den kompetens som nu lämnar Ericsson är nämligen helt rätt för Trafikverkets behov.

För ett par veckor sedan kom beskedet att 360 personer varslas på Ericsson i Kumla och 460 personer på Ericsson i Borås. Tillsammans med varslen som lagts i Stockholm, Göteborg, och Linköping ska Ericsson totalt skära bort 1.900 tjänster.

Satsningar på järnväg

På tisdagen var statsminister Stefan Löfven (S) på plats i Kumla och inledde en presskonferens med att säga att det var med blandade känslor han träffade de anställda.

Neddragningar på Ericsson

– Samtidigt gäller det att skapa så mycket möjligheter det bara går, sa Stefan Löfven och fortsatte:

– Regeringen gör stora infrastruktursatsningar på järnväg och det kommer innebära ett ökat rekryteringsbehov.  Bara Trafikverket ensamt räknar med att man kan komma behöva rekrytera 2.000 personer.

Letar teknisk personal

– Telecomindustrin har under lång tid utvecklat tekniska lösningar och transportsektorn står inför ett omfattande teknikskifte, säger Lena Erixon Generaldirektör för Trafikverket. Det är därför min förhoppning att vi ska kunna hitta den kompetens transport- och infrastruktursektorn behöver för att klara omställningen till ett modernt och hållbart transportsystem.

Trafikverket kommer enligt statsminstern att inleda ett arbete tillsammans med Trygghetsrådet för att anställa personer från Ericsson och erbjuda kompletterande utbildningsinsatser för de som behöver.

Satsningarna gäller verksamheter över hela landet.

– Vi ska se över intresse från de anställda så att vi kan se nya karriärvägar öppnas för de som är intresserade av detta, säger Stefan Löfven (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet